Нов  (KSE) и B4Ukraine установи, че мултинационалните компании в Русия

...
Нов  (KSE) и B4Ukraine установи, че мултинационалните компании в Русия
Коментари Харесай

Мултинационалните фирми в Русия продължават да помагат за финансирането на войната на Путин

Нов  (KSE) и B4Ukraine откри, че мултинационалните компании в Русия са траяли да заплащат налози там предходната година, индиректно финансирайки войната на Кремъл, написа " Дойче веле ".

Според някои оценки поддържането на военните старания коства на Русия минимум 1 милиард $ дневно, което е голямо задължение за финансите на Москва, изключително с по-ниските цени на петрола и газа и глобите върху съветската сила, които режат главния източник на приходи на Кремъл.

Според отчета от 1387 западни компании с съветски филиали при започване на пълномащабната инвазия на 24 февруари 2022 година единствено 241 (17%) са напуснали изцяло Русия. Тези, които към момента не са напуснали съветския пазар, са генерирали 177,2 милиарда долара приходи в Русия през 2022 година, се споделя в него.

През февруари KSE разгласява Unfinished Business, разбор на напускането на компании, разкриващ, че над половината (56%) от интернационалните компании, дейни в Русия при започване на войната, към момента вършат бизнес там.

" Почти нищо не се е трансформирало даже след още три месеца на принуждение и възходящи доказателства за военни закононарушения, осъществени от съветски войски; 56% от фирмите, следени от KSE, към момента са ангажирани да останат в Русия ", се споделя в отчета.

Чуждите компании вършат огромни пари за Москва

През 2022 година световните корпорации - в това число тези, които са се отдръпнали след войната - дружно са платили 3,5 милиарда $ налог облага върху облагите, генерирани от техния локален съветски бизнес.

" Това е единствено върхът на айсберга и евентуално е доста подценяване на общата данъчна сметка ", се споделя в отчета, добавяйки, че интернационалните компании с локални филиали в Русия също заплащат голям брой други налози, в това число налог върху приходите върху заплатите на чиновниците, обществени осигуровки и налози върху добавената стойност (ДДС).

Компаниите със седалище в страните от Г-7 и Европейски Съюз са били кумулативно най-високите данъкоплатци в Русия през 2022 година, представляващи 16 от 20-те страни с максимален принос.

Американските компании са събрали най-големите общи доходи в Русия и са най-големият принос в хазната на Кремъл посредством налози върху облагите, като са платили 712 милиона $ през 2022 година, съгласно отчета.

Следват немските компании. Те са платили 402 милиона $ налог облага на Русия през 2022 година

Компаниите със седалище в сегашни държави-членки на Европейски Съюз са платили 594 милиона $ налог върху облагата, сочи отчетът.

Германо-руските стопански връзки се трансформират " трагично "

Майкъл Хармс, ръководещ шеф на Източния комитет на немската стопанска система, споделя, че е належащо време, с цел да се отрази изцяло в данните овакантяване от подобен мащаб. " Много немски компании към този момент напуснаха съветския пазар или са в развой на отдръпване ", сподели той в изказване за DW.

" Германо-руските стопански връзки към този момент са се трансформирали трагично. През 2022 година немският експорт за Русия е намалял съвсем на половина. Вносът от Русия е намалял с 90% от началото на 2023 година Фактът, че напускането все още не е изцяло отразено в статистиката за 2022 година е в природата на нещата ", сподели Хармс, добавяйки, че доста компании са обвързани с договорни отговорности и не могат да изоставен пазара за една нощ.

" Руското държавно управление също сътвори обилни трудности, с цел да затрудни изтеглянето на задгранични компании ", означи Хармс.

Тютюневите гиганти са най-лошите извършители

Докато марки като McDonald`s и Starbucks изцяло напуснаха страната, доста други не са.

Някои от най-големите извършители са интернационалните тютюневи компании, демонстрира отчетът на KSE. Японско-швейцарският тютюнев колос Japan Tobacco International генерира 7,4 милиарда $ доходи в Русия през 2022 година, с 1,5 милиарда $ повече от 2021 година, което е най-голямото нарастване от всяка компания. Тя е платила 193 милиона $ налог облага през 2022 година

Phillip Morris, продавачът на цигари Marlboro отвън Съединени американски щати, генерира доходи от 7,9 милиарда $ през 2022 година и е платил 206 милиона $ налог облага. Philip Morris съобщи през февруари, че избира да резервира бизнеса си в Русия, в сравнение с да го продаде за по-малко, в сравнение с смяташе, че си коства.

Секторът на бързооборотните потребителски артикули (FCMG) беше идващият с продажби от 21 милиарда $ в Русия през 2022 година

Danone, която означи над 3 милиарда $ продажби, се пробва да откри съветски покупател за своя локален бизнес, само че до момента не е съумяла. Nestle ограничи част от активността си и спря да популяризира там.

Компаниите са почнали да приспособяват езика си, цитирайки " налични, постоянни артикули " или " ежедневни хранителни и хигиенични артикули " вместо предходните си причини за " същественост ", се открива в отчета.

Американският производител на сладкарски произведения Mars беше един от най-големите данъкоплатци в Русия през 2022 година, като заплати 99 милиона $ налог облага. През януари тази година Mars съобщи, че е понижила някои елементи от бизнеса си в Русия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР